Hleb neće poskupeti, pojeftinjenje se "razmatra"

Bez autora
Jul 20 2011

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da je sigurno da hleb u Srbiji u narednom periodu neće poskupeti, a da se trenutno "vrlo ozbiljno razmatraju sve opcije" kada je reč o eventualnom pojeftinjenju te životne namirnice. Nema nikakvog govora da iko ko se bavi pekarskom industrijom, ima nameru da poveća cenu hleba, a o svim drugim stvarima ćemo imati prilike da porazgovaramo u vrlo bliskoj budućnosti. Cena vekne hleba "sava" u maloprodaji trenutno se kreće između 45 i 54,22 dinara po vekni, a prema ocenama pojedinih stručnjaka, njegova maloprodajna cena bi trebalo da iznosi od 32,17 dinara do 35 dinara. Najnovija analiza Instituta za ekonomiku poljoprivrede pokazala je da maloprodajna cena vekne hleba "sava" od pola kilograma od belog brašna T-500 treba da bude 32,17 dinara, a veleprodajna 27,37 dinara. Hleb u Srbiji trebalo bi da pojeftini za oko 30 procenata, tako da vekna "save" od pola kilograma u maloprodaji ne bi trebalo da košta više od 35 dinara.

Hleb neće poskupeti, pojeftinjenje se "razmatra"Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da je sigurno da hleb u Srbiji u narednom periodu neće poskupeti, a da se trenutno "vrlo ozbiljno razmatraju sve opcije" kada je reč o eventualnom pojeftinjenju te životne namirnice.

"Nema nikakvog govora da iko ko se bavi pekarskom industrijom, ima nameru da poveća cenu hleba, a o svim drugim stvarima ćemo imati prilike da porazgovaramo u vrlo bliskoj budućnosti", kazao je Petrović novinarima.

Na pitanje da li postoji mogućnost da hleb pojeftini, Petrović je naglasio da "ne može da govori o stvarima koje nisu na uvidu javnosti dok o svemu tome ne odluče oni koji su za to nadležni".

"Vrlo ozbiljno razmatramo sve opcije", kazao je Petrović.

Cena vekne hleba "sava" u maloprodaji trenutno se kreće između 45 i 54,22 dinara po vekni, a prema ocenama pojedinih stručnjaka, njegova maloprodajna cena bi trebalo da iznosi od 32,17 dinara do 35 dinara.

Najnovija analiza Instituta za ekonomiku poljoprivrede pokazala je da maloprodajna cena vekne hleba "sava" od pola kilograma od belog brašna T-500 treba da bude 32,17 dinara, a veleprodajna 27,37 dinara.

Hleb u Srbiji trebalo bi da pojeftini za oko 30 procenata, tako da vekna "save" od pola kilograma u maloprodaji ne bi trebalo da košta više od 35 dinara, ocenio je ranije naučni saradnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.

Bilo bi realno i da cene peciva padnu bar za 10 procenata, rekao je on u izjavi za Tanjug.

Stanković je ukazao da hleb i peciva na srpskom tržištu treba da budu jeftiniji zbog niže cene pšenice na svetskim berzama, ali i dobrog ovogodišnjeg roda hlebnog žita u Srbiji.

Inače, predstavnici mlinarske industrije ranije su ocenili da cene hleba mogu u toku leta da idu naniže zbog pojeftinjenja brašna i niže cene pšenice ovogodišnjeg roda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik